Kopieren in kleur werd niet met gejuich ontvangen door de staat. Zij waren vooral bang voor fraude met geld of identiteitspapieren. Om dit tegen te gaan hebben de fabrikanten bepaalde mechanismes ingebouwd om dit tegen te gaan. Een nu bekende maar die lang geheim is gebleven zijn de microprints. Deze zijn alleen met een vergrootglas of zelfs microscoop te zien waarin dan bijvoorbeeld staat �Copied with X1234566� waar men het merk en serienummer meedrukt. Veel fabrikanten hebben het bestaan van microprint ontkend. Veel fabrikanten drukken dit af in geel wat sowieso moeilijk te zien is voor het menselijk oog. Er zijn ook fabrikanten die miniscule punten afdrukken waarmee alleen de fabrikant kan aangeven welk serienummer deze afdruk heeft gemaakt. Een betere benaming die men hiervoor gebruikt is microdots. Microdots kun je vergelijken met barcode. Let dus op als je kleurenkopien gaat verspreiden..
Kopieerheffing
Zo hebben Ondernemers en de Stichting Reprorecht een overeenstemming bereikt over de reprorechtregeling. Dit jaar zullen de ondernemers 15 miljoen euro per jaar gaan betalen aan de kopieerheffingen in tegenstelling tot de 80 miljoen euro die ons vorig jaar werd gerekend. Dit werd in een akkoord vastgeleg door VNO-NCW, MKB Nederland en de stiching Reprorecht in Den Haag.
Wel is eruit gekomen dat de ondernemers zonder kopieermachine ook niets hoeven te betalen, klinkt logisch maar zo was het niet. Als je minder dan 20 werknemers hebt zijn je kopieerkosten jaarlijks in euro 15,62. De bedrijven met waarschijnlijk een hoog kopieergedrag, men noemt als voorbeeld banken, accountants en advocaten, zullen afhankelijk hoeveel medewerkers zij in dienst hebben een minimum van 150 euro tot maximaal 4350 euro per jaar aan kopieerkosten moeten betalen. De grote bedrijven met waarschijnlijk een laag kopieergedrag, zoals bijvoorbeeld metaalbedrijven en fabrieken, zullen een minimum van 100 euro of 2900 euro maximaal per jaar kwijt zijn.
Sinds 1 februari 2003 verplicht men alle bedrijven die in Nederland zijn gevestigd en vergoeding te betalen zodra men kopien wenst te maken waar eventueel auteursrechten op van toepassing zijn. Over de berekening daarvan ontstond veel ophef. Ondernemers vonden dat de Stichting Reprorecht nogal grof te werk was gegaan qua inschattingen. Bedrijven werden geconfronteerd met een aanslag waarvan zij de hoogte zelf moeilijk konden controleren.
Meer weten over kopieren, lees er meer over op de link in dit artikel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten