Je hebt voldoende keuze mogelijkheden als je een VoIP codec moet kiezen. Ik bespreek de meeste voorkomende hier even kort.
Je moet met een aantal zaken rekening houden voordat je een definitieve keuze maakt. SIP is een onafhankelijk, vrij te gebruiken protocol, terwijl codecs zowel commercieel, waar je moet licentie-rechten moet betalen bij gebruik, als vrij te verkrijgen zijn.
Om de werking goed te kunnen garanderen zul je moeten nakijken of alle ingezette apparatuur en software de codec wel begrijpt, m.a.w. ondersteund. Zowel je voip telefoon als je pbx zal de gekozen codec moeten aankunnen. Mocht dit niet zo zijn kan het gebeuren dat je centrale eerst het spraakverkeer moet omzetten (transcoderen noemt men dit) naar de codec die de centrale gebruikt. Dergelijke omreken werkzaamheden zijn zeer intensief voor de processor van de server. Een veel gemaakte fout bij onervaren voip installateurs die ervoor zorgen dat voip een slechte naam krijgt. De gebruikers zullen dan aangeven dat ze vaak schokkende telefoongesprekken voeren die steeds onderbroken worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Stel zowel in de telefoon als in de centrale, indien mogelijk, dezelfde voip codec om dit te voorkomen.
Je vraagt je af waarom er commerciele en gratis codecs zijn. Zoals altijd zijn dergelijke dingen vanzelfsprekend, voor de mensen die zich met het onderwerp bezighouden. Mocht je ook andere pagina\'s van deze site hebben nagelezen kon je al dat de conclusie trekken dat bandbreedte een belangrijk gegeven zij bij implementaties van VoIP. Je snapt zelf ook wel dat als er meer bandbreedte beschikbaar is je dit kan inzetten voor meer dingen. Je kunt verwachten dat je meer telefoonverkeer aankan, zowel gesprekken ontvangen als voeren, maar ook meer kunnen doorschakelen. Je kunt meer bandbreedte krijgen door een \'duurdere\' verbinding af te nemen bij je provider. Door efficienter om te gaan met je capaciteit kun je ook meer capaciteit verkrijgen, compressie toepassen zorgt dat je meer ruimte krijgt. Dit is juist de sterke kan van de codecs die een licentie-model hanteren waarvoor je moet betalen. Compressie kan voor je regelen dat je geen ander abonnement hoeft af te sluiten bij je provider. Misschien kun je wel niet sneller, zat je al aan het limiet van je internet provider. Een goede codec zou hierbij een oplossing kunnen zijn zodat je toch kunt uitbreiden.
G.711 is de populairste VoIP codec van het moment. In Europa is de A-variant vaak gebruikt terwijl met in de USA en Japan meestal de B-variant gebruikt. Je hebt minimaal 128 kbps bandbreedte nodig om G.711 te gebruiken. De kwaliteit is zeer goed.
Een bekende commerciƫle codec is G.729. Door de compressie is maar 36 kbps per gesprek nodig . De gratis GSM codec is geliefd doordat deze codec geen hoge belasting heeft op het verkeer door de kleine bandbreedte die maar nodig is.
Kijk dus goed na welke codecs je kunt en wilt gebruiken.
Een goede VoIP codec vinden vinden is cruciaal voor het goed laten functioneren voor jouw VoIP systeem.
zondag 21 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten