donderdag 6 augustus 2009

Keuze uit de beste codecs

De codecs die de meesten als beste zullen aanwijzen zijn vaak ook de duurdere oplossingen. Je hebt wel verschillende prijsmodellen bij codecs, de echte gratis codecs of rechtenvrije codecs. De beste resultaten krijg je meestal wel met gelicencieerde codecs, die je dus moet kopen waar wel voor goede kwaliteit zorgen.

Hoe kun je een goede codec herkennen? Dat is natuurlijk afhankelijk wat je nodig hebt en in welke situatie. Ik probeer een start te maken in het uitleggen van het verschil.

Codecs die met minder belasting van de processor hetzelfde nivo kwaliteit behalen gaan dus efficient om met de rekenkracht en capaciteit van zo'n processor. Je hoeft dan nog geen winst te behalen op bijvoorbeeld bandbreedte en dus het aantal gesprekken wat je met dezelfde bandbreedte kunt bereiken.

Hoe meer compressie hoe meer processor kracht er nodig is. Je moet niet vergeten dat dit rekenen allemaal real-time moet gebeuren. Er kan geen grote vertraging zijn gedurende een gesprek. Er is een verschil tussen de bereikte compressie en een zo hoog mogelijke geluidskwaliteit. De balans hiertussen word bepaalt door de beschikbare rekenkracht. Snap je nu waar de balans zit? Zo zal in dit geval de beste codec de processor zo weinig mogelijk te belasten en zoveel mogelijk compressie behalen zonder in te hoeven leveren qua geluidskwaliteit.

Als het belangrijk is om meer gesprekken te kunnen voeren met dezelfde bandbreedte, dus zonder dat je een snellere internetverbinding nodig hebt, dien je een codec te kiezen die goed kan comprimeren. Misschien kun je ermee leven dat de kwaliteit iets minder word. Als je server krachtig genoeg is kun je natuurlijk een codec kiezen die jouw server niet op de knieen krijgt maar wel goede compressie resultaten kan behalen. Je kunt zo besparen op de kosten van je internetaansluiting.

Een codec die heel bekend is, jij gebruikt die zonder dat je het doorhebt, is de gratis verkrijgbare GSM codec. De kwaliteit is redelijk tot goed te noemen. Voordeel is dat deze gratis is en weinig bandbreedte nodig heeft per gesprek. Nadeel is dat de kwaliteit iets minder is maar nog altijd acceptabel.

Mijn eigen mening is als je echt moet kiezen om bandbreedte te besparen is te kiezen uit de codecs G723.1 of G729. Deze gebruiken tot wel 4 x minder bandbreedte als G.711.

Je vraagt je nu af hoe de kwaliteit dan is van deze codecs. Hiervoor heeft men 'Mean Opinion Score' voor in het leven geroepen. MOS is een systeem dat men gebruikt om de gradatie van spraakkwaliteit bij VoIP telefonie aanduid. Met MOS moeten een flink aantal gebruikers aangeven wat men van de kwaliteit vind, 1 is slecht en 5 is perfect. Het gemiddelde is MOS. Bij G711 is de MOS-waarde 4.2, bij G723.1 is dat 3.9 en bij G729 is het 3.95. Je ziet duidelijk dat de MOS-waarden bijna gelijk zijn. De GSM-codec heeft een MOS-waarde van 3.7.

Als we in de nabije toekomst kijken zie we wel dat het patent van G723 zal komen te vervallen in 2014 en daarna deze vrij zal zijn voor alle fabrikanten. Je kunt ook een apparaat kopen met daarin G729 mogelijkheden. De fabrikant die de chip heeft ontworpen zal de licentie rechten voor de G.729 codec betaald hebben.

Zo zie je dat de beste codecs afhankelijk zijn van je financiele mogelijkheden en de wensen.

Als je meer wilt weten over VoIP , lees verder op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten