VoIP is in het begin van 1990 steeds meer gaan groeien. Midden '90 heeft het een enorme sprong gemaakt. Dit komt natuurlijk doordat internetverbindingen steeds sneller werden. In de beginperiode bij VoIP was vooral de capaciteit van de internetverbinding het grootste obstakel. Vandaag de dag hebben we dit niet meer als obstakel. Er zijn kleinere vraagstukken voor in de plaats gekomen.
Je kunt Voice over IP makkelijk vertalen in 'spraak via het internet'. In wezen voer je een gesprek uit waarbij je gebruikt maakt van een internetaansluiting. Tegenwoordig kan dit trouwens ook uitgebreid worden met live videobeelden via een webcam of een beeldtelefoon.
De met VoIP gerelateerde protocollen lijken veel op http. Door deze gelijkenis hebben ICT consultants geen ontzettend lange leercurve nodig om zich in deze materie te verdiepen. Zowel SIP als HTTP zijn beiden een tekstgeorienteerd protocol. Hierdoor is het gemakkelijk om logfiles te bekijken en conclusies te trekken. De meest voorkomende protocollen bij internettelefonie zijn RTP, SIP, H.323 en IMS. Als je met VoIP bezig bent zie je deze protocollen wel langskomen.
Weet dan vooral wat deze protocollen nodig hebben qua specificaties zodat je deze informatie goed kunt gebruiken bij het installeren van je router of firewall.
De mogelijkheden met VoIP zijn bijna onbeperkt. Waren deze vroeger alleen voor multinationals bereikbaar, is het nu ook voor de kleinere bedrijven realiseerbaar en betaalbaar. Als kleiner bedrijf word je zo ook een beetje gedwongen om na te denken over hoe processen binnen jouw bedrijf gaan of zouden moeten gaan.
VoIP zal ervoor kunnen zorgen dat je kosten bespaard. Naast kosten besparen kun je ook zorgen voor meer vrijheid. Vrijheid waar je ook wilt gaan werken. Als je een internetaansluiting hebt kun je met je SIP telefoon aan de slag, waar dan ook ter wereld. Vrijheid kun je ook vertalen in de zin dat jij zelf bepaald wanneer je werkt. Op bepaalde tijden kun je instellen naar wie moet worden doorverbonden.
Als men bij VoIP spreekt over het internet protocol bedoeld men meestal IP4. IPv4 is het huidige model bij internet. Binnen nu en korte tijd zal dit moeten overgaan naar IPv6. Dit komt vooral doordat IPv4 bijna geen IP-nummers meer heeft. Daarom heeft men IPv6 in het leven geroepen. We zullen dan weer jaren vooruit moeten kunnen. Kies dus wel apparatuur die eventueel IPv4 en later IPv6 kan ondersteunen.
Meer weten over voice over, lees er meer over op de link in dit artikel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten